Σκαλτσούνια : Αγιορείτικη νηστίσιμη συνταγή.

Υλικά
Για τη ζύμη:

3 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 φλυτζάνι του τσαγιού αραβοσιτέλαιο
2 κουταλιές του γλυκού μέλι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέκιν – πάουντερ
Λίγο χλιαρό νερό για το ζύμωμα.

Για τη γέμιση:

1 φλυτζάνι του τσαγιού καρυδόψιχα χονδροκοπανισμένη
½ φλυτζάνι τσαγιού σταφίδες ξανθές
½ φλυτζάνι τσαγιού μαρμελάδα πορτοκάλι ( η ότι άλλο γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα θέλουμε)
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Ανθόνερο
Ζάχαρη άχνη, κανέλλα

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα Σκαλτσούνια μας και την ανοίγουμε σε φύλλο μέτριο.
Με το φλυτζανάκι του καφέ κόβουμε τη ζύμη σε μικρούς κύκλους.
Στη μέση βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση και κλείνουμε τους κύκλους σε μισοφέγγαρα πιέζοντας τα στις άκρες.
Στρώνουμε σε λαμαρίνα μία λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180οc για μισή ώρα.

Μόλις τα βγάλουμε τα Σκαλτσούνια τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλλα.

Καλή επιτυχία !

ή Καλτσούνια τα Κρητικά

Τα καλιτσούνια είναι πιτάκια με τυρί ή βότανα που συνδέονται με την Κρήτη. Μοιάζουν με τυροπιτάκια, με την κύρια διαφορά στις παραλλαγές γεμίσματος και σερβιρίσματος. Στα Χανιά, βρίσκουμε τα αλμυρά καλιτσούνια, γεμισμένα με την τοπικά μαλακή μυζήθρα τυρογάλακτος ή διάφορα βότανα από την κρητική γη (χωρίς τυρί) και τα γλυκά καλιτσούνια, γεμισμένα με μυζήθρα αλλά με μέλι χυμένο στην κορυφή.

Για να φτιάξετε τη γέμιση για τα καλιτσούνια με τυρί, το τυρί ορού γάλακτος τρίβεται και αναμιγνύεται με αυγά (έτσι η γέμιση θα συγκρατηθεί μαζί) και ψιλοκομμένα βότανα.

Πρόκειται για μια μοναδική λιχουδιά που σερβίρεται σε ολόκληρο το νησί και σε ολόκληρο το νομό Χανίων, από δημοφιλή εστιατόρια στην πόλη των Χανίων μέχρι μικρά ορεινά χωριά. Υπάρχει επίσης μια άλλη εκδοχή, φτιαγμένη με ζύμη (και όχι με πολύ λεπτό φύλλο), γεμισμένη επίσης με μυζήθρα και κανέλα. Τα καλιτσούνια μπορεί είναι ψημένα ή τηγανισμένα, ανάλογα με το αν είναι φτιαγμένα με ζύμη ή φύλλο.

close

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.