Η επιστήμη : ως θείο δώρο.

Κατά τον Πλάτωνα επιστήμη ονομάζουμε την βεβαιωμένη με λογικά επιχειρήματα γνώση ( έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου»). Άρα, λέμε πως η επιστήμη βασίζεται στην λογική. Ο άνθρωπος τείνει να θέλει να μαθαίνει τα πάντα… γιατί κινείται έτσι η γη, γιατί φυσάει ο αέρας προς τα εκεί, ποιος και γιατί μας δημιούργησε…

Ο άνθρωπος χρειάζεται την λογική και για αυτόν τον λόγο επινόησε την επιστήμη, ώστε να εξηγεί τα φαινόμενα γύρω του. Η επιστήμη όμως που βασίζεται στην λογική δεν έρχεται σε αντίθεση με την ορθόδοξη πίστη μας που βασίζεται στο συναίσθημα; Και σε αυτήν την ερώτηση έρχεται να μας απαντήσει ο π. Ιωάννης Κωστώφ. Υπάρχουν πολλοί νέοι που λένε πως η πίστη μας βασίζεται μόνο στην καρδιά κι έρχεται αντιμέτωπη με την επιστήμη.

Αυτοί οι νέοι όμως που βασίζονται στην λογική πρέπει να τεκμηριώσουν την άποψη αυτή. Σε ποια σημεία, σε ποια χωρία η εκκλησία καταδικάζει την επιστήμη; Να έρθουν για παράδειγμα να πουν: δεν πιστεύω στην θεοπνευστία της Βίβλου… τότε ναι δεκτό. Τώρα, όσον αφορά την λογική στην πίστη μας.

Η λογική μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην υλική καθημερινότητα όχι όμως και σε μια προσωπική σχέση. Πιο συγκεκριμένα, η μητέρα δεν αγαπά το παιδί της με λογική… δεν λύνει κάποια εξίσωση… η αγάπη αυτή δεν βασίζεται σε κάποιο νόμο χημείας. Αντίθετα, μιλάει η καρδιά που όπως λέει ο Πασκάλ έχει την δική της λογική.

Ένας νέος τώρα θα πει: αυτή η αγάπη δεν είναι παράλογη; Και εδώ απαντάμε… το παράλογο επιβάλλεται στον άνθρωπο, δεν είναι αποδεκτό γιατί ο άνθρωπος ως λογικό ων δεν μπορεί να το δεκτεί. Η αγάπη και αντίστοιχα η πίστη μας είναι υπέρλογη και άνθρωπος την δέχεται αβίαστα γιατί κρύβει την δική της λογική.

Η Χριστιανική κοσμοθεωρία είναι απόλυτα συμβατή με την λογική.

Επίσης, η Βίβλος δεν περιλαμβάνει τίποτε που να συγκρούεται με την επιστήμη. Στην επιστήμη, όπως και σε όλα γύρω μας υπάρχει όμως ένα όριο. Αυτό είτε θα είναι προς το αρνητικό , το παράλογο είτε προς το θετικό το υπέρλογο.

Στο υπέρλογο συμπεριλαμβάνεται καιο χριστιανισμός και σίγουρα δεν μπορούμε να τον απορρίψουμε απλά γιατί η ίδια η λογική και επιστήμη δέχεται τα ίδια της τα όρια.

Όπως μας λέει ο μεγάλος σύγχρονος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ έχει γράψει ότι “ακόμη κι αν η επιστήμη καταφέρει να εξηγήσει τι έχει συμβεί από τη γέννηση του σύμπαντος μέχρι σήμερα, δεν θα μπορέσει να απαντήσει στο γιατί” (περιοδ. FOCUS, τεύχος 2, Απρίλιος 2000, σελ. 80-84).

Ν.Μ.

(ευχαριστώ πάρα πολύ την ειδικό υγείας Μ.Ν. για την συμβολή της στην ευρεία εξήγηση της επιστήμης ως θείο δώρο)

close

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας

Εγγραφήκατε επιτυχώς